Big
Normal
Tablet
Mobile

A jövő Látogatóközpontja

A Szennai Skanzen megnyitotta időszaki kiállítását az építészeti tematikájú ötletpályázatra beérkezett tervekből
Szerző: 2021. június 24.

Egy többfunkciós, XXI. századi igényeket maximálisan kielégítő látogatóközpont épülhet az elkövetkezendő öt évben a Szennai Skanzenben.

 

Az évről-évre 20-21 ezer látogatót vonzó Szennai Skanzen jelenlegi infrastrukturális lehetőségei mellett elérte látogatófogadásának és -kiszolgálásának maximumát. Szenna Község Önkormányzata és a tagintézményt működtető Szabadtéri Néprajzi Múzeum egyaránt a települést és a múzeumot egyformán érintő fejlesztést tart szükségesnek az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű területen. Mind a község, mind az intézmény elsőrendű célja és feladata, hogy a jövőben egy olyan fejlesztést valósítson meg, mely a turisztikai célok mellett, nemcsak a több mint 700 fős lélekszámú község, hanem a közel 80 ezer lelket számláló vonzáskörzet igényeinek is kiemelkedően magas színvonalon megfelel.

 

A 2021 februárjában meghirdetett ötletpályázat egy szó szoros értelemben vett ötletbörze volt, melyben a tervezők, saját fantáziájuk papírra vetésével megmutatták, ők hogyan képzelik el a Szennai Skanzen Látógatóközpontját. Az április elsejéig a pályázat keretében 14 pályamű érkezett, melyek változatos, találékony és rendkívüli módon, leleményes megoldások sorával vizualizálják a Szennai Skanzen új épületét.

 

A Szennai Skanzen múlt értékeit a jövőben rejlő lehetőségekkel tervezi ötvözni. A korszerű fejlesztés legnagyobb volumene a modern és reprezentatív, várhatóan hatszáz négyzetméteres emblematikus megjelenésű látogatóközpont. Az épület nemcsak a jelenlegi fogadóépület, a régi református parókia, szerepét venné át, hanem új funkciókkal bővülve egyben élettér mintájaként is szolgálna, valamint a Szennai Skanzen komplex gondolkodását, valamint a desztináció ökoszemléletét is hangsúlyozná.

 

A helyi termelők és kézművesek portékáit felvonultató múzeumbolt, és egy somogyi ételeket kínáló bisztró jellegű étterem a „Prósza Presszó” mellett az új látogatóközpont, a mostani focipálya és gépszín helyén irodáknak, interaktív kiállításoknak és időszaki tárlatoknak biztosítana helyszínt. Az épület ily módon a talpas-vázas, műemlék házakat sorát nemcsak folytatná, kiegészítené, hanem négy évszakon át vonzó szolgáltatásokat, kulturális programokat, új közösségi tereket, minőségi szabadidő eltöltést kínálna a helyi közösségnek, a Somogy megyei lakosságnak, valamint az átutazóknak is.

 

Bízunk abban, hogy a több mint 40 éve prosperáló intézmény, a Szennai Skanzen, fejlesztési elképzeléseivel és megújulásával a régió új találkozási pontjává válhat a jövőben.

 

A Bíráló Bizottság egybehangzó döntése alapján, a „Szennai Skanzen Látógatóközpont” című építészeti tematikájú ötletpályázatra beküldött pályamunkájával, 

I. helyezést ért el Koch Róbert.

A tervező a Szennai Skanzen déli részére egy közel 700 m2-es új fogadóépületet, a térségben új attrakciónak számító, korszerű múzeumi és turisztikai igényeknek megfelelően kialakított reprezentatív látogatóközpontot álmodott. Funkcionálisan jól átgondolt épület egy központi udvar köré kapcsolt, az épületben a helyiségek  kapcsolódása logikus, a külső központi teret könnyen elérhetjük, a közlekedés minden irányban könnyedén áramlik. A külső terasz, a „Kör tér” átriumos és parkosított jellege gondozott környezetet mutat a belépők számára, a belépés után irányítottan vezet tovább a múzeum szabadtéri egységei felé.  Mindemellett a terasz feletti körtető, nemcsak szimbolikus jelet teremt, hanem fix kialakítása árnyékot ad, az étteremnek fedett teraszt biztosít, csapadékos időben védelmet nyújt, és rendezvény esetén egyfajta hangvetőként is szolgálhat.

Koch.jpg

 

II. helyezet: Benedek Dóra

A tervező 800 m2 alapterületen funkcionális szempontból a kettéválasztja a teret, múzeumi és  szolgáltatási tevékenység szerint csoportosítja és helyezi el az egységeket. A kerengők struktúrájára emlékeztető kialakítást a pergolát alkotó oszlopok és gerendák sora nyújtja. Az árnyékolást a felfutatott növényzet is kiegészítheti, ezzel az épületeket összekötő kertek pozíciója intimebb, zártabb, az épület kísérő szerkezeteként további kiállítási felületet biztosít, és a közlekedési útvonalat és irányt is megadja a látogatóknak.

benedek1.jpg   benedek2.jpg

 

III. helyezett: Bársony István, Bársony Építész Iroda

Az építésztervező  öt darab épületet álmodott meg, melyben a funkciók szétválnak, az így létrejött az orientációs-, kiállítótér középen, a többi helyiségben, épületben étterem,  szállás, konferenciaterem és a múzeumbolt és pénztárral kap helyet. A „PITARLIGET” becenév, amely a koncepcionális elemekből születik. Felülnézetben egy szélforgót ábrázoló lebegő tető, amelyet oszlopok sokasága tart meg, ahogyan a pitaroszlopok tartják egy ház tornácának terheit. A természetközeli koncepció a patak, híd és tavacska felhasználása és központi térbe helyezése ötletes, de üzemeltetés szempontjából nehézségeket vet fel.

bársony.jpg

 


GYERE EL ÉS SZAVAZZ TE IS A KEDVENCEDRE!

Szavazatoddal a kiállítás időtartama alatt esélyt adhatsz a számodra legszimpatikusabb tervnek és tervezőjének, hogy ő vihesse haza a közönség kedvencnek járó különdíjat.

Adj hangot véleményednek és ragadj tollat és választ ki a legszebbet, a legjobbat, a legkreatívabbat, a leghasználhatóbbat, a leglátványosabbat és végül dobd a szavazatod az üvegbe!

 

Minden vélemény számít!Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Rendezvények

A Szennai Skanzen minden hónapra tartogat egy-egy igazán jó programot. Ismerje meg velünk néphagyományainkat, Somogy megye féltve őrzött kincseit. Szemezgessen programjaink közül!
... ahol hagyományaink tovább élnek!

nyitvatartás: kedd-vasárnap 9:00 - 17:00

Elérhetőségek:
7477 Szenna, Rákóczi u. 2.
Telefon: +36 (82) 584 013
E-mail:szenna@sznm.hu