Big
Normal
Tablet
Mobile

Kenyérünnep a Szennai Skanzenben

Nyáron és ősszel az ünnepi pillanatok egy-egy fontosabb munka kezdéséhez, befejezéséhez, valamint az egész évi megélhetést biztosító javak betakarítása fölötti örömökhöz kapcsolódtak.
Szerző: 2017. augusztus 13.

A falu népe nemcsak az aratás kezdetét, hanem a befejezését is megünnepelte. Ehhez az ünnephez kacsolódva várjuk programokkal látogatóinkat augusztus 19-20-án a Szennai Skanzenben.

Szombaton egész nap több helyszínen a gabona feldolgozásának bizonyos fázisaival ismerkedhetnek az érdeklődők.

 

kenyerunnepkep1.jpg

 

A vállalkozó kedvű látogatóink ezeket a munkafolyamatokat ki is próbálhatják. Kézbe vehetik a cséphadarót, majd a kicsépelt gabonát a szelelőbe tölthetik, ezután pedig a megtisztított gabonaszemeket megőrölhetik. Az alkotó kedvűek elkészíthetik saját aratókoszorújukat, amit a hagyomány szerint az utolsó kéve gabonából készítettek.

 

Másnap megsütjük a Skanzen kenyerét is.

A látogatók a kenyér dagasztásától a szentelésig részt vehetnek, majd a nap végén friss kovászosuborkával el is fogyaszthatják a Skanzen kenyerét.

 

 

 

 

Programok:

2017. augusztus 19-20. 10-16 óráig

Gabonától a kenyérig: Cséplés, szelelés bemutatása, őrlés kézi malommal

(Csökölyi ház udvara)

Aratódísz készítés szalmából

(Somogyszobi ház udvara)

2017. AUGUSZTUS 20. VASÁRNAP

Kisütjük a Skanzen kenyerét!

Délelőtt dagasztás, majd sütés, délután kenyérszentelés
Kenyérkóstoló házi kovászos uborkával



Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Rendezvények

A Szennai Skanzen minden hónapra tartogat egy-egy igazán jó programot. Ismerje meg velünk néphagyományainkat, Somogy megye féltve őrzött kincseit. Szemezgessen programjaink közül!
... ahol hagyományaink tovább élnek!

nyitvatartás: kedd-vasárnap 9:00 - 17:00

Elérhetőségek:
7477 Szenna, Rákóczi u. 2.
Telefon: +36 (82) 584 013
E-mail:szenna@sznm.hu