Big
Normal
Tablet
Mobile

Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat a Szennai Skanzenben

Szerző: 2018. október 10.

Tanárok napja

Programidőpontok:    
2018. NOV 08. 15:00 - 18:00

 

Délutáni szakmai műhely pedagógusok és múzeumpedagógusok részére, fókuszban a szakoktatási intézmények számára kínált múzeumi programokkal. Regisztráció szükséges!

A Rippl Rónai MHV Múzeummal közösen szervezett Tanárok Napja rendezvényen ismét bemutatkoznak a Kaposvári és környéki pedagógusoknak a megyei múzeumok, muzeális intézmények, gyűjtemények, kiállítóhelyek. Az idei évben a elsősorban a szakoktatási intézményeknek kínált programokat mutatjuk be, a múzeumi szakmai gyakorlatok lehetőségét és eddigi tapasztalatait állítjuk a kerekasztalbeszélgetések fő témájává. Bemutatjuk az elmúlt esztendő mintaprojektjeit, az általános iskolai pedagógusokat pedig a pályaorientáción keresztül tervezzük bekapcsolni a beszélgetésekbe. A rövid bemutatkozó, ismertető előadásokat műhelybeszélgetések követik, gyakorlati bemutatók kíséretében, ahol a szakiskolák oktatói és tanulói is bemutatkozási lehetőséget kapnak.

 

 

 

Óvodapedagógusok Napja

Programidőpontok:

2018. OKT 15. 14:00 - 16:00

 

A Szennai Skanzen Teréz napi szakmai műhelye óvodapedagógusok részére, ahol a helyi óvodákkal közösen megvalósított projektek eredményeit és tapasztalatait mutatjuk be. Regisztráció szükséges!

Az Óvodapedagógusok Napján, Teréz napkor látjuk vendégségban a Kaposvári és kaposvár környéki óvodák szakmai dolgozóit, vezetőit, illetve általános iskolák alsós tanítónőit. A szabadtéri bemutató foglalkozás segítségével szennai és kaposszerdahelyi óvónők mutatják be a Szennai Skanzen óvodásoknak szóló témanap sorozatát, amit az elmúlt év folyamán dolgoztunk ki és fejlesztettünk, teszteltünk. A program folyamán a múzeum múzeumpedagógusai további lehetőségeket vázolnak fel az óvónők számára, miként lehet a szabadtéri múzeológiát a hagyományörző nevelési programok szolgálatába állítani.

 

 

Mesterségek nyomában

Programidőpontok:

2018. OKT 27. 09:00 - 17:00    
2018. OKT 28. 09:00 - 17:00

 

A nagyközönség számára is nyitott két napos szakmai faműves találkozó ismeretterjesztő előadásokkal, kézművesbemuttókkal és közös alkotással.

A Szennai Skanzen, a Magyar Famíves Céh Egyesület és a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület közös szakmai és tudományos ismeretterjesztő rendezvényén a famíves szakmák, tevékenységek állnak a rendezvény fókuszpontjában. A kétnapos rendezvény részét képezi a faműves szakmai találkozó, örökség szakmák mesterség bemutatói, tudományos ismeretterjesztő előadások a dél-dunántúli népi bútorasztalosság, fa-, csont és szarufaragás, és a hagyományos famegmunkálóeszközök témakörében. Valamint a mesterek és a közönség közös munkájaként készül egy szabadtéri alkotás, amit késöbb a múzeum területén állítanánk fel.

 

 

Márton-napi Vígasságok

Programidőpontok:    
2018. NOV 11. 09:00 - 17:00

 

Márton napi falusi hagyományok megelevenedése az év utolsó szabadtéri rendezvényén.

A 2018-as év utolsó szabadtéri rendezvénye a Szennai Skanzenben. Az elmúlt évek hagyományáinak folytatása mellett az idei évben a Szennai Skanzen 40 éves fennállásának évfordulója kapcsán az ünnep is része lesz a nagyrendezvénynek. A népi épített örökségi környezetben kerül megrendezésre a somogyi hagyományokra alpozott Fonó, ahol idén a tollfosztás lesz a fókuszban. A Fonó hangulatát a kézi fonás és tollfosztás mellett az élőszavas népmesemondás és népzene, népdal és néptánc teszik kerek egészé. A múzeumban a látogató megismerkedhet a Máton napi somogyi, főleg zselici hagyományokkal, időjárás és egyéb jóslási praktikákkal. A Márton nap kapcsán gasztronómiai kínálatunk hagyományos elemei között a libaételek mellett kukorica és tökételek kerülnek az asztalra, illetve az újbor bemutatása és kóstolása sem maradhat el. A napot népzenei koncerttel zárjuk.

Részletes program október elején várható!

 

 

Faluséta és Tájséta a Szennai Skanzennel

Programidőpontok:    
2018. NOV 11. 09:00 - 17:00

 

 

Hely és tájtörteneti séták Szennában és Szenna határában.

Az Őszi Fesztivál ideje alatt minden hétvégén igénybe vehető lesz a Szennai Skanzen dolgozói által vezetett falu és tájséta. A tematikus gyalogos túrák keretében megismerhetik a résztvevők a Szenna falujának és környékének épített örökségét, néprajzi sajátosságait, nevezetességeit, helytörténetét. A túrák külön helytörténeti és külön tájtörténeti, tájgazdálkodási tematikával lesznek elérhetőek, kiscsoportokban.

Az túra időpontok előreláthatóan szeptember végén kerülnek kihirdetésre!

 

Regisztráció szükséges!    
E-mail: szennai.skanzen@gmail.com    
Telefon: 36308947269    
Regisztráció kezdete: 2018. AUG 15. 00:00    
Regisztráció vége: 2018. OKT 31. 00:00    

 

Felelős személy    
Név: Farkas Gergely    
Cím: 7477 Szenna, Rákóczi Ferenc utca 2    
Telefon: 36308947269    
E-mail: szennai.skanzen@gmail.com

 

 

múzeumok őszi fesztiválja programok szennai skanzen


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Rendezvények

A Szennai Skanzen minden hónapra tartogat egy-egy igazán jó programot. Ismerje meg velünk néphagyományainkat, Somogy megye féltve őrzött kincseit. Szemezgessen programjaink közül!
... ahol hagyományaink tovább élnek!

nyitvatartás: kedd-vasárnap 9:00 - 17:00

Elérhetőségek:
7477 Szenna, Rákóczi u. 2.
Telefon: +36 (82) 584 013
E-mail:szenna@sznm.hu