Big
Normal
Tablet
Mobile

Gyakori kérdések a pályázattal kapcsolatban

A felmerülő kérdéssekkel kapcsolatban adunk gyors helyreigazítást
Szerző: 2021. március 01.

- Kell-e valahol előzetesen regisztrálni a pályázatra?

 • Előzetes regisztráció nem szükséges.

 

- Kell-e energiahatékonyságra vonatkozó munkarész?

 • Nem, nem szükséges.

 

- A látogatóközpont tervei (alaprajzok, metszetek, homlokzatok) milyen léptékben készüljenek? 

 •  A látogatóközpont terveinek (alaprajzok, metszetek, homlokzatok) léptéke M 1:100.

 

- Lehetne pontosítani a beadandó munkarészekre vonatkozó tartalmi követelményeket? 

 • Terület felhasználási javaslat M 1:2000, mely terjedjen ki a teljes környezetre, parkolók kapcsolatára, későbbi fejlesztési lehetőségre
 • Beépítési javaslat M 1:1000 (helyszínrajz) a múzeum területére, különösen a látogató központ és környékének kialakítására, kapcsolódó külső tereire, parkosításának bemutatására
 • Látogatóközpont vázlatterve (láthatóság miatt helyesbítésre került) M 1:100, mely tartalmazza az eltérő szintek alaprajzát, a homlokzatokat, valamint a megértéshez szükséges metszeteket

 

- Az ötletpályázat végeztével az első helyezett számára várható-e a projekt folytatása (engedélyezési és kiviteli tervek készítése)?

 • A múzeum kötelezettséget nem vállal egy későbbi megrendelés kapcsán. A továbbiakban a nyertes pályaművet készítő építész-tervezőt mindenképpen ajánlja – a későbbi településfejlesztési program során – a projektgazda számára az engedélyezési és kiviteli tervek kidolgozása céljából.

 

- A tervezési helyszín határai nem teljesen egyértelműek számunkra, a tervezési helyszín?

 • A fejlesztendő területen  jelenleg egy focipálya és betonalapra épített, de bontásra szánt gépszín található. A tervezési helyszín határait, a letölthető anyagok között található, „HELYSZÍNRAJZalapterkep2” című fájlban látható zöld terület jelöli.

 

­- Kiterjeszthető-e a tervezési terület?

 • Szükség esetén a tervezési terület az csatolt kép alapján, az alábbi (kék) irányba bővíthető.

 dfwf.jpg

 

- A kiírás borítóján jól látható, hogy a skanzent megmodellezték 3D-ben számítógépes programmal. A letölthető fájlok között csak DWG formátumú rajzok találhatóak.

A 3D modellt is közzé tennék a Google Drive szerveren?

 • Az említett 3D modell szerkeszthető verziója nem áll a múzeum rendelkezésére.

 

- A DWG rajzon látható egy tervezett parkoló sziluettje, ezzel kötelezően számoljunk? Ezen felül szükséges parkoló kialakítása a tervezési területen?

 • Az említett parkoló szintén a településfejlesztés részét képezi, melyből a Szennai Skanzen közvetlenül megközelíthető lesz. A parkoló kijelölt területe közterület, melynek tervezésére/terveztetésére Szenna Község Önkormányzata a jogosult. A parkoló helyével, a látógatóközpont főbejáratának kialakítása kapcsán, mindenképpen számolniuk kell. 

A múzeum területén további parkolóhely kialakítására nincs szükség.

 

 - Hány fővel/nap kellene számolni a legforgalmasabb időszakban?

 • Jelenlegi infrastrukturális lehetőségeink mellett, fesztiválnapokon átlagban 600-700 fő egyidejű befogadásara és kiszolgálására van lehetőségünk. A látogatóközpont megépülésével szeretnénk elérni az 1500-2000 fő egyidejű befogadását.

 

 - Kell-e egyidejűséggel számolni a "külsős" konferencia/esküvő vagy kulturális események/baráti összejövetel programok és a skanzen látogathatósága között?

 • Egyidejűséggel számolni kell a konferencia résztvevők, kis létszámú baráti összejövetelek, kulturális események és a skanzen napi látogatói közt, ellenben esküvők esetén részleges, vagy teljes lezárásra lehet számítani.

 

- Kérjük tisztázni az események számára megnyitott külső és belső területrészeket. Pl. esküvői résztvevők / konferencia résztvevők / a presszó vendégei látogató időben, illetve azon kívül, mely helyiségeket és udvarrészt érhetik el. Kell-e a különböző funkcióknak önálló zárt udvari tereket tervezni?

 • Célszerűnek tartanánk a presszó tekintetében, a múzeum belső területére eső pihenőterasz mellett, egy utcafronti terasz, átrium, tornác stb. kialakítását, mely a múzeum nyitvatartási idején túl is várná vendégeit.  A konferenciaterem átjárhatóságát, szabadtér felé történő megnyitását szintén a pihenőterasz kapcsolatával képzelnénk biztosítani a múzeum belterületén.

 

- A pályamű benyújtásához fizikai modell, makett benyújtása is szükséges?

 • A pályázathoz benyújtandó fizikai modell: a maximum 3 db 70×100 cm-es habkartonra kasírozott tervlap, mely a látványtervet is tartalmazza. Az ötletpályázat keretében makett készítése nem szükséges, de nem kizáró tényező.

 

- A telken futó nyílt csatorna nyomvonal megtartandó a helyén?

 • A telken futó nyílt csatorna nyomvonal megtartása nem kötelező, azonban a múzeum területén futó vizesárok kapcsolatáról, és a megfelelő vízelvezetésről mindenképpen gondoskodni kell.

 

 - A félre értés elkerülése végett, kérem a Kiírót, hogy pontosítsa a (14. oldal) „Lényeges” kezdetű bekezdést:

 • "Lényeges a látogatóközpont és a múzeum szabadtéri egységeinek átjárhatóságának biztosítása, funkcionális és építészeti szempontból egyaránt. Erre megoldást jelent egy télen fedett, nyáron nyitott terasz/átrium/tornác kialakítása, mely amellett, hogy átjárási lehetőséget nyújt a látogatóközpontból a műemlék jellegű környezet felé, a kültéri étkezésre is lehetőséget biztosít a bisztró, konferenciaterem szabadtéri egységeként. A látogatóközpont fejlesztésének sikerességéhez nem nélkülözhetők a különleges, egyedülálló, emblematikus elemek (az épület vizuális megjelenésére vonatkozóan), ezért az ezekre tett javaslatok, ötletek begyűjtése a pályázat fontos céljainak egyike."

 

 - Ha készül műleírás, akkor az is a lezárt borítékba kerüljön és pdf formátumban a CD-re is? A 2.4. pontbán már kizárják a műleírás beadását: A tervlapokon kívül egyéb információ (műleírás, ábrák stb.) nem nyújtható be.

 • A max. 10 oldal A4-es műleírás pdf. formátumban a CD-re kerüljön. A műleírás hiánya nem kizáró tényező, ellenben a múzeum szeretne lehetőséget biztosítani az építész-tervezőknek a pályamunkájuk magyarázatára. A pályázat 2.4. pontja helyesbítésre kerül, az alábbiak szerint: A tervlapokon kívül egyéb információ (műleírás, makett stb.) nem képzik az ötletpályázat kötelező mellékleteinek tartalmát, csupán lehetőséget biztosít az építész-tervezőknek a pályamunkájuk magyarázatára.

 

- A gazdasági épület elbontható?

 • A helyszínrajzon látható gazdasági épület, kocsiszín a fejlesztés érdekében elbontásra kerül. 

 

Lehet-e az ötletpályázat készítése során a tervezési programtól oly módon eltérni, hogy a helyiségek közül a szállás funkciót teljes egészében elhagyjuk?

 • A szálláshely nem további értékesítés céljából létrejövő apartman, hanem kutatószoba, mely lehetőséget kíván biztosítani az ide érkező Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársai, szakdolgozók, gyakorlatot teljesítő hallgatók és néprajzkutatók elszállásolására.
 • A szállás, kutatószoba funkció, ily módon a múzeum zárt időszakában is képes munkatársak és kutatók befogadására.
 • Az épület tervezése során ez a funkció szükség esetén elhagyható, de ebben az esetben a múzeum javaslatot kér az eltérő megvalósításra (külön épületben/más telken).

 

Az étteremhez tartozó „főzőkonyha” funkció korábbi tervezési tapasztalatainkra támaszkodva nagyobb alapterületet igényelne, ez lehetséges?

 • Az ötletpályázat szövegében a helyiségekre vonatkozó méretek, csupán irányadóak, ötletadóak, az ettől való eltérés a pályázat keretében teljesen megengedett.

Az említett főzőkonyha, családok és kisebb csoportok (15 főig), ételeinek egyidejű elkészítését tenné lehetővé félkész alapanyagokból.

Nagyobb csoportok 60-120 fő egyidejű étkeztetése esetén melegítőkonyha funkciót látna el. 

 

­- Építőművész alapszakon szereztem meg a diplomámat, és jelenleg a építőművész mesterszakon vagyok végzős hallgató, van-e  lehetőségem pályázni az Önök által meghirdetett szennai látogatóközpont pályázatára?

 • Az ötletpályázat résztvevője (azaz a pályamű szerzője) az a természetes vagy jogi személy, egyéni cég vagy személyes joga szerint jogképes szervezet lehet, aki a pályázat benyújtásának időpontjában, számlaképes, építőművész, építészmérnök, építész, belsőépítész végzettséggel vagy tevékenységi körükben jogosultsággal rendelkezik. Az Ön esetében, a végzettség megszerzése éppen folyamatban van, ha jól értjük, számla kiállításra Ön nem jogosult. Pályázását társszerzőként javasoljuk, egy olyan építész-tervezővel összeállva, aki az említett jogosultság bírtokában van. Érdemes felkeresnie az egyetem már végzett építészeit ezügyben.

 Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Rendezvények

A Szennai Skanzen minden hónapra tartogat egy-egy igazán jó programot. Ismerje meg velünk néphagyományainkat, Somogy megye féltve őrzött kincseit. Szemezgessen programjaink közül!
... ahol hagyományaink tovább élnek!

nyitvatartás: kedd-vasárnap 9:00 - 17:00

Elérhetőségek:
7477 Szenna, Rákóczi u. 2.
Telefon: +36 (82) 584 013
E-mail:szenna@sznm.hu