Big
Normal
Tablet
Mobile

Szezonális múzeumpedagógiai programok

Az idei tanévben a Szennai Skanzen megújult múzeumpedagógiai kínálattal várja az iskolásokat, ahol lehetőség nyílik szezonálisan, a népi ünnepkörök jeles napjaihoz kapcsolódó foglalkozások rendelésére is.
Szerző: 2016. május 03.

A hat témahét (Advent, Farsang, Húsvét, Pünkösd, Szent György nap, Szüret) során a gyerekek képet kapnak arról, hogy szűkebb hazájukban, Somogyban milyen szokások, hagyományok kapcsolódtak az adott jeles napokhoz.

 

A foglalkozások során minden érzéküket szeretnénk megmozgatni, elvarázsolni. Nemcsak látni, hanem hallani, dalolni, ízlelni, tapintani, mindezt játékos formában. A résztvevők a hangkeltő eszközöket megszólaltathatják, a jelmezekbe belebújhatnak, az eszközöket kipróbálhatják, az elkészített ételeket megkóstolhatják, a játékokat maguk játszhatják.

 

Tematikus programjaink a feltüntetett időszakban érhetők el!

 

 

 

szolololo.jpg

 

„Ősszel érik...” (szeptember vége– október eleje)

  

Ezen a tematikus héten szőlőt őrző kis csőszöket vár a Szennai Skanzen, akik elriasztanak minden seregélyt, majd betakarítják az idei szőlőt. A gyerkőcök megismerik, hogy milyen eszközöket használtak régen, hogyan néz ki egy igazi pince a zselici „högyön”. Mindezt játékokkal és mesével fűszerezve.

 

Ajánlott korosztály: 5- 14 éves korig

Időtartam: max. 90 perc

 

 

“Libafarsang, libabál” c. Szent Márton napi tematikus foglalkozás (november eleje)

 

Márton napján a liba körül forog minden a Múzeumban! Közösen megismerkedünk Szent Márton legendájával és a régi falu e jeles naphoz kötődő szokásaival. A gyerekek megismerhetik, miért is éhezik, aki Márton napján libát nem eszik, milyen színű Márton lova, és miért nem mosunk, teregetünk ezen a napon. Továbbá fontos szerepe lesz a kukoricának is. Minden gyerkőc maga jár utána, hogy működik a kobozás, hogy is készül a csuhéjáték. Mindezt a Szennai Skanzen hangulatos környezetében!

 

Ajánlott korosztály: 5 éves kortól

Időtartam: max. 90 perc

 

 

 

mezi.jpg

 

„Szép jel, szép csillag” (december eleje)

 

Adventi időszaka jeles napokban és szokásokban igen gazdag időszak. A rontó-bontó Luca boszorkány megelevenedése, kotyolás szokásának megismerése mellett, a gyerekek mézeskalácsot süthetnek és a Betlehemes interaktív mese szereplői lehetnek.

 

Ajánlott korosztály: 5-10 éves korig

Időtartam: max. 90 perc

 

 

 

 

 

deda.jpg

 

„Itt a farsang, áll a bál” (február)

  

A farsang időszaka Vízkereszttől Hamvazószerdáig tart. Ebben az időszakban táncmulatságokkal, maszkázással, zajkeltéssel próbálták elűzni a telet az emberek. Nálunk, a Szennai Skanzenben megelevenednek Somogy megye jellegzetes farsangi szokásai medvetáncoltatással, alakoskodással, zajkeltő eszközök készítésével, farsangi finomságokkal, mesével, tánccal, zenével, jelmezekkel. Kell ennél több egy igazi farsangi mulatsághoz?

 

Ajánlott korosztály: 5-14 éves korig

Időtartam: max. 90 perc

 

 

 

 

 

tojasok.jpg

 

 

„Tavaszi szél” (március -április)

 

A húsvét a tavaszi ünnepkör kiemelkedő ünnepe. A résztvevők megismerhetik a zöldágjárás szokását, böjti játékokat játszhatnak. Tojáskereső játék, életre kelt mese és a húsvéti hagyományok megismerése után mindenki hagyományos technikákkal díszítheti saját hímes tojását, majd locsolóverseket tanulunk, és utánajárunk, mi is az a csingázás vagy a kókányolás.

 

Ajánlott korosztály: 5-14 éves korig

Időtartam: max. 90 perc

 

 

 

 

birka2.jpg

 

„Süss fel nap, Szent György nap” (április vége)

 

 Hogyan lesz a lenyírt gyapjúból tiszta, használható gyapjú? Mi minden készülhet gyapjúból? Minderre választ kaphatunk Szent György napján. Ezen a napon megismerkedünk a birkanyírás, a gyapjú lazítás és a -fonás fortélyaival, majd közösen járunk utána kik is voltak azok a régi zselici tudós pásztorok.

 

Ajánlott korosztály: 5-12 éves korig

Időtartam: max. 90 perc

 

 

 

 

uhlpkpőhgizf.jpg

 

„Cucorkázás” (május – június)

  

Pünkösd ünnepéhez közeledve a cucorkázás szokását tanulhatják meg a gyerekek, majd házról házra járva köszönthetik a házak lakóit. A májusfa körbetáncolása után a leányok elkészíthetik a pünkösdi királyné gyöngykalárisát, a legények közül pedig megválasztjuk a pünkösdi királyt.

 

Ajánlott korosztály: 5-10 éves korig

Időtartam: max. 90 perc

 

 

 

A múzeumpedagógiai foglakozások díja 950 Ft/fő, mely tartalmazza a múzeumi belépőjegyet és a foglakozás díját is. Ha az adott napon több foglakozást is igényelnek, akkor az első foglalkozást teljes áron, minden további foglakozást 10% kedvezménnyel biztosítunk.

 

 

 

 

 Bejelentkezés és bővebb információ:

Farkas Gergely
múzeumpedagógus-oktatásszervező
Mobil: +36 30 894 72 69
Email: szenna@skanzen.hu

 Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Rendezvények

A Szennai Skanzen minden hónapra tartogat egy-egy igazán jó programot. Ismerje meg velünk néphagyományainkat, Somogy megye féltve őrzött kincseit. Szemezgessen programjaink közül!
... ahol hagyományaink tovább élnek!

nyitvatartás: kedd-vasárnap 9:00 - 17:00

Elérhetőségek:
7477 Szenna, Rákóczi u. 2.
Telefon: +36 (82) 584 013
E-mail:szenna@sznm.hu