Big
Normal
Tablet
Mobile

A Szennai Skanzen múzeumpedagógiai kínálata a 2018/19-Es tanévben

Az idei tanévben a Szennai Skanzen megújult múzeumpedagógiai kínálattal várja az iskolásokat. Foglalkozásaink élménydúsan, játékos formában egészítik ki az iskolai tananyagot, környezettudatos szemléletre és egészséges életmódra nevelnek, mindehhez pedig a történeti-néprajzi hitelesség ad megalapozott hátteret.
Szerző: 2018. július 25.

Kedves Pedagógus Kolléga!

 

Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk a Szennai Skanzen múzeumpedagógiai foglalkozásait, melyet iskolai és óvodai csoportok számára kínálunk. Foglalkozásaink élménydúsan, játékos formában egészítik ki az iskolai tananyagot, környezettudatos szemléletre és egészséges életmódra nevelnek, mindehhez pedig a történeti-néprajzi hitelesség ad megalapozott hátteret.

 

Több korosztályt megszólítva, az iskolában tanultakat szem előtt tartva és azt kiegészítve ajánljuk Önnek foglalkozásainkat a 2018 / 2019es tanévben is.


 

Legyen szórakoztató a tanulás!

 

gigoigi.jpg

 

“Meseház”

Egy mese és számtalan játék, ami a kicsikre vár a múzeum több mint százötven éves házai között. Házról házra járva fedezzük fel együtt azt a mesebeli világot, mely a gyerekekre vár, ha bejárjuk Somogy régi parasztgazdaságait. Sosem látott tárgyak és ismeretlen szavak után eredünk, hogy megismerjünk egy igen régi világot. Aki nem hiszi, járjon utána!

 

Ajánlott korosztály: 4-9 éves óvodások, iskolások

Időtartam: max. 60 perc


 

 

 

47.jpg

 

“Csülök, bige, bébic” – somogyi játékok

Ezen a foglalkozáson minden a játékról szól! A sportszerű népi játékok kiváló lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy a gyerekek megismerjék a csapatjáték fontosságát, a szabályok betartását, betartatását, az együttjátszás élményét. Somogyi hagyományos játékgyűjtésekből válogatva mutatjuk be a régi falu hagyományos gyermekvilágát, játékait kicsiknek és nagyoknak. Minden, ami játék!

 

Ajánlott korosztály: 7 éves kortól

Időtartam: max. 90 perc


 

 

novenyek2.jpg

 

“Fűben, fában…”

Fűben fában orvosság! Ahogy a népnyelv mondja. Hogy erről tényleg meg tudjanak győződni, nem is választhatnak jobb helyet a Szennai Skanzennél! A Múzeum kaszálóján sétálva, a gyógynövénykerteket felfedezve, ismerik meg a gyerekek az ezerarcú növényeket. Megtanítjuk, hogy mikor érdemes gyűjteni, hogyan tároljuk a gyógynövényeket, hogyan készítsünk belőlük gyógyteát vagy krémet és ezek milyen hatással lehetnek szervezetünkre. A foglalkozás végén mindenki elkészítheti saját miniatűr herbáriumát.

 

Ajánlott korosztály: 6 éves kortól

Időtartam: max. 90 perc

 


 

 

sarbol.jpg

 

“Munkák a házban és a ház körül”

Egy hagyományos somogyi parasztcsalád mindennapjai elevenednek meg a foglalkozás során. A gyerekekkel felfedezzük a lakóház minden helységét és a portán található gazdasági épületeket. Megvitatjuk, mit is jelentett a családon belüli munkamegosztás. Választ kapnak arra is, hogy mi volt a nők, a férfiak és a gyerekek feladata. A program második felében pedig igazi tudást adunk a részvevők kezébe. A fiúk és a lányok külön csoportban dolgozva sajátíthatnak el házi és ház körüli munkákat. 

 

Ajánlott korosztály: 7 éves kortól

Időtartam: max. 90 perc

 

 

 

 

 

“Guba gubával, suba subával!”

A párválasztás izgalmas témáját boncolgatjuk ezen a foglalkozáson. A régen élt fiatalok életén keresztül ismerhetik meg a résztvevők azokat a szokásokat, le nem írt törvényeket, melyek a korabeli fiatalok életét irányították. Hol szórakoztak és ismerkedtek régen a fiúk és a lányok? Kinek a döntése volt férjet és feleséget választani? Mit jelentett a jegyesség? Volt-e válás? Hogy van ez napjainkban? Egy kérdést sem hagyunk megválaszolatlanul!

 

Ajánlott korosztály: 12 éves kortól

Maximális időtartam: 90 perc

 

 

 

 

“Dörcön innen, gyótán túl…” – tájszavak nyomában

Az idei tanév új foglalkozásában a gyerekek a Múzeumot bejárva ismerkedhetnek meg Somogy megye tájszólásával, tájszavaival, népi etimológiai kifejezéseivel. Egy nyomozós játékon keresztül közösen járunk a végére a különböző szavak jelentésének, megismerkedve a hozzájuk kapcsolódó tárgyakkal, helyszínekkel. Így fedezzük fel ékes anyanyelvünk sokrétűségét, gazdagságát, a régi Somogy hiedelemvilágát.

 

Ajánlott korosztály: 12 éves kortól

Időtartam: max. 90 perc

 

 

 

 

“Sárból, fából”

Sárból, fából. Na de mit is? Mi mást, mint a lakóházat! De hogyan? Ezt mutatjuk meg a foglalkozás során. A Múzeumban látható lakóházak bontási terveivel, a hagyományos építkezés technikáival, az építés során használt alapanyagokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők. Kis csoportokban dolgozva a Somogyra jellemző falazási technikák egyikét is kipróbálhatják a diákok.

 

Ajánlott korosztály: 7 éves kortól

Időtartam: max. 90 perc

 

 

 


 

Bejelentkezés és bővebb információ:

Farkas Gergely
múzeumpedagógus-oktatásszervező
Mobil: +36 30 894 72 69
Email: szennai.skanzen@gmail.comKapcsolódó cikkek
Látogatás

Rendezvények

A Szennai Skanzen minden hónapra tartogat egy-egy igazán jó programot. Ismerje meg velünk néphagyományainkat, Somogy megye féltve őrzött kincseit. Szemezgessen programjaink közül!
... ahol hagyományaink tovább élnek!

nyitvatartás: kedd-vasárnap 9:00 - 17:00

Elérhetőségek:
7477 Szenna, Rákóczi u. 2.
Telefon: +36 (82) 584 013
E-mail:szenna@sznm.hu