Múzeumok Őszi Fesztiválja a Szennai Skanzenben
A Szennai Skanzen idén is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozathoz, melynek idei kiemelt tematikája "SZEZONJA VAN".
A Szennai Skanzenben 2025. szeptember 29. és november 9. között megannyi érdekes, színes programmal várjuk látogatóinkat!
MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA A SZENNAI SKANZENBEN
Nagyanyáink kosztolója az ősz ízeivel
Október 12. vasárnap 10-15 óra között
Középpontban a savanyítás és a fermentálás tudománya áll, megmutatjuk, hogyan lehet a természet ízeit megőrizni és gazdagítani. A látogatók betekintést nyernek a hagyományos és modern eljárásokba, közösen készülnek a fermentált zöldségek és a savanyított káposzta. Megismerhetjük, hogyan őrizhetők meg a természet ajándékai a téli hónapokra.
Emellett megismerkedhetünk a som és a homoktövis, a régi idők kincseinek különleges felhasználásával, lehetőség nyílik kóstolókra, vásárlásra. Mindenki megtapasztalhatja az ízek sokszínűségét, A résztvevők inspirációt kaphatnak saját konyhai kísérleteikhez is. A nap folyamán a Som Liget és a Takács Porta szakemberei segítségével hasznos tanácsokhoz juthatunk.
Divat Workshop
Október 15. szerda 8-12 óra között
Divat- és stílustervezés: a magyar népviselet és a kortárs ruhadarabok újragondolása. Fiatal iparművészeti diákok mutatják be, hogyan találkozik a hagyomány a kortárs divattal.
Bepillantást nyerhetnek látogatóink a tervezés, alkotás világába, közelebb kerülhetnek a népi motívumok titkaihoz, felfedezhetik, hogyan születnek új életre a régi minták. Inspiráció, kreativítás tölti meg élettel a délelőttöt.
Az alkotások megörökítésében az iskola fotós tanulói lesznek segítségünkre.
(Együttműködő partnerünk: Kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium)
Márton napi őszbúcsúztató
November 8. szombat 10-16 óra között
Liba-legenda-lakoma - Márton napja mindannyiunk ünnepe.
- Hagyományos Márton napi programunk főszereplője ezúttal is a liba.
- Elmaradhatatlan része napunknak a népi hagyományokra épülő tevékenységségek bemutatása, kipróbálásának lehetősége, a kukoricakobzás során lekerülő szemeket kézműves kuckónkban hasznosítjuk a gyerekekkel.
- Márton püspök legendájával is megismerkedhetnek az érdeklődők, élő szavas mesemondás színesíti a programot 11 és 14 órakor
A kemencében sült finomságok illata garantálja az ünnepi hangulatot. Az őszi ízek kedvelői többféle hagyományos ételt kóstolhatnak, sült alma, sült tök, puliszka mellé az elmaradhatatlan libasült is terítékre kerül. A kemence melllett finom borokat kóstolgatva hallgathatják a muzsikaszót a délután folyamán.